Gyakran Ismételt Kérdések és hasznos válaszok

Autóra, motorkerékpárra felvett lízing esetén ki szerepel a forgalmi engedélyben?
Pénzügyi lízing esetén általában a lízingbe vevő, azaz az adós szerepel a forgalmi engedélyben. A hitel megoldásokkal ellentétben nem tulajdonosként, hanem üzembentartóként van feltüntetve az adós.

Milyen finanszírozások közül lehet választani gépjárművek esetén?
Személyautó, motorkerékpár és kisteher gépjármű finanszírozására a hitel konstrukció 2014. tavasza óta nem elérhető. Ehelyett magánszemélyek a zárt végű pénzügyi lízinget vagy a tartós bérletet választhatják (operatív lízing). Cégek, vállalkozások számára a korábban felsoroltakon túl a nyílt végű pénzügyi lízing termék is elérhető. Ez utóbbi fontos tulajdonsága a személyautó finanszírozás esetén is elérhető ÁFA visszaigénylés lehetősége.

Van-e és ha igen, milyen különbségek vannak a magánszemélyek illetve cégek, vállalkozások részére nyújtott finanszírozási megoldások között?
A különbség elsősorban a finanszírozók tájékoztatási kötelezettségében, az adós törvény általi “védettségében” és a hitelképesség megállapításához benyújtandó dokumentumok körében fellelhető.
A magánszemélyek (azaz természetes személyek vagy fogyasztók) általi hitelfelvételt jelentős mértékben szabályozza a hatályos Fogyasztóvédelmi törvény: ilyen szabály például a finanszírozó tájékoztatási és kockázat feltáró kötelezettsége, továbbá a magánszemélyek által igazolható rendszeres havi jövedelem hiteltörlesztésre fordítható hányada (JTM mutató = Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató).

Igazolható jövedelem nélkül igénybe vehető a gépjármű vagy lakás finanszírozás?
A finanszírozó cégek (bankok, lízingcégek) igazolható jövedelem nélkül vagy munkanélküliség esetén gyakran egy hitelképes kezes bevonása mellett fogadják el a leendő adóst. A kezes az újabb szigorításokat követően már csak közeli hozzátartozó lehet. Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

Mennyi idős lehet a használt autó amikor a finanszírozást igénylem?
Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. A fedezet mellett nyújtott lízingek feltételei finanszírozónkként eltérőek. Általánosságban elmondható, hogy személyautó esetén annak 14-15 éves koráig tarthat a finanszírozás. Kisteher gépjárművek és motorkerékpárok esetén valamivel kevesebb ideig: 10-12 éves korukig. A pontos és hatályos feltételeket mindig az konkrét finanszírozó vagy lízingcég tudja megadni az érdeklődés pillanatában.

Csak elsőként Magyarországon forgalomba helyezett vagy külföldi autók finanszírozása is lehetséges?
A legtöbb finanszírozó foglalkozik külföldi autók finanszírozásával. A pontos feltételek és kondíciók mindig az egyes lízingcégek hatásköre. Az ügymenet és a technikai megoldások eltérőek lehetnek, az azonban szinte mindenütt azonos, hogy a folyósítás feltétele a magyar forgalmi engedély megléte.

Magánszemély által kínált autó is finanszírozható?
Természetesen igen. Az nem kizáró ok és nem is hátrány, ha magánszemély az eladó. Vannak azonban olyan lízing termékek, amelyek esetén feltétel, hogy a gépjármű értékesítésről teljes ÁFA tartalmú (tehát nem különbözeti ÁFA-s vagy ÁFA mentes) számla készüljön. Ilyen termék például a nyílt végű pénzügyi lízing. Tehát a nyílt végű pénzügyi lízing igénybe vételének egyik feltétele, hogy az eladó ne magánszemély legyen, mivel ő nem jogosult a számla kiállítására.

Az autó vagy motor teljes árát kifizeti a bank?
A pénzintézetek az gépjármű árának csak meghatározott százalékát folyósítják – jellemzően az eladónak. Igaz ez az ingatlan finanszírozásra is. Hatályos jogszabály alapján a vételár vagy becsült érték maximum 80%-a finanszírozható, legyen szó gépjárműről vagy ingatlanról. A vételár-becsült érték párosból az alacsonyabbat kell figyelembe venni: tehát az nem fordulhat elő, hogy egy 2 millió értékű autót 3 millió forint értéken adnak el, a finanszírozó pedig a vételár 80%-át finanszírozza, ami magasabb, mint a lízingtárgy értéke. Ez NEM fordulhat elő természetesen. A gyakorlat azt mutatja, hogy az eladó-vevő által kölcsönösen kialkudott vételár erősen közelíti a becsült értéket. Ha a vételár magasabb volna, a finanszírozó a 80% számításánál a becsült értéket veszi figyelembe. Ingatlan esetén általában egy független értékbecslés készül a finanszírozás kezdetekor. Gépjármű vásárlásakor pedig az úgynevezett EUROTAX értéket veszik alapul.

Mi az az EUROTAX érték?
Az EUROTAX egy Európa szerte használatos online katalógus. Egy szoftver, mely tartalmazza az adott országban elsőként újonnan forgalomba helyezett gépjármű típusok újkori eladási árait az összes lehetséges gyári és gyárilag rendelhető felszereltség megjelölésének lehetőségével. A program az autó kora, futásteljesítménye és további paraméter beállítások alapján bonyolult számítási mechanizmust alkalmazva megad egy átlagos becsült gépértéket. Ezt az értéket veszik alapul a biztosítók, bankok, autókereskedők, szervizek, finanszírozó társaságok, amikor erre bármi oknál fogva szükség van. A magyar EUROTAX szoftver hivatalos forgalmazója az Eurotax Glass Kft..

Muszáj CASCO, KGFB vagy vagyonbiztosítást biztosítást kötni finanszírozás mellé?
A finanszírozók a CASCO és a vagyonbiztosítás megkötését gyakran kötelezővé teszik, ám a konkrét biztosítási terméket magunk választhatjuk ki (biztosító, konkrét termék). A KGFB kötése pedig jogszabályban előírt kötelezettség, így az független a finanszírozástól.

Hány éves futamidőt választhatok gépjármű finanszírozás esetén?
Magánszemélyek minimum 12 hónapos, maximum 84 hónapos futamidőt választhatnak. Vállalkozások esetében ez úgy módosul, hogy egy évvel tovább, maximum 96 hónapig fizethetnek egy adott finanszírozást. Ezek átlagos tájékoztató adatok, melyeket a vonatkozó jogszabály vagy törvény megenged. Egyes adott termék esetén a finanszírozó előírhatja, hogy csak rövidebb futamidőt engedélyez.

Milyen járulékos költségekkel kell számolni az egyes finanszírozások esetén?
Gépjármű finanszírozás esetén: Hitelbiztosítéki Nyilvántartási Rendszer regisztráció, közjegyző előtti hitelesítése és az egyes tételek (autók) bejegyzése a rendszerbe. Vagyonszerzési illeték, új forgalmi e